#yaşam

BAHÇEDEN SOFRAYA GELEN YEMEKLER AŞKINA...

NİLAY ÖRNEK | 19 Ağustos 2017 #yaşam

Derin bilen, düşünenler artık “organik tarım”dan çok, “temiz tarım” terimini kullanmayı tercih ediyor. Kendi bahçelerinden, köy pazarından gelenlerle, “en yakından” aldıklarıyla leziz sofralar hazırlayan bir çiftin sofrasına konuk oluyoruz bu hafta...

Fethiye’ye gidildiğinde görülmesi gereken köylerden biri Yeşil Üzümlü; Fethiye merkezden 18 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 600-700 metre yüksekte.

Köy gibi köy Yeşil Üzümlü.

Burası Fransa’dan Japonya’ya pek çok ülkeye gönderilen yabani mantarların, doğa gözlemcilerini etkileyen orkidelerin merkezi. Baharda kuzugöbeği mantarı şenliklerinin yapıldığı bir köy düşünün! Doğası çok etkileyici. Orada yaşayanlara göre yazın değil asıl baharda ve hatta kışın güzel. Üzümlü’deki Dikencik Evleri, 8 evi olan, ağırlıklı olarak yabancıların tercih ettiği eşsiz sakinlikte ve doğa içinde bir yer. İstanbul’dan oraya yerleşmiş iki eski biyokimyacı, Ayşe ve Cengiz Genç çifti işletiyor Dikencik Evleri’ni.

Ayşe Hanım’ın “çevreden bulduğu”, bahçesinden topladığı her şey o kadar değerli, kıymetli ve öyle güzel ki… Ve o bunları değerlendirmeyi çok, çok iyi biliyor.

Tüm dünyada Michelin yıldızlı restoranlar bile “doğal”ı da geçtiler, en yakın doğala yöneldiler, “zero mile” kavramı başladı. Yani otomobile bile binmeden elde edebildiğin şeyleri pişirmeye dayanan bir akım. Bu hafta Ayşe Hanım’ın sofrasına konuk olduk...

Fotoğraflar: SİNAN HAMAMSARILAR

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER