#yaşam

BEYOĞLU’NDA HÂLÂ GÜZEL KALABİLEN YEMEK MEKANLARINDAN 75’İ

NİLAY ÖRNEK | 4 Mayıs 2017 #yaşam

Malum Beyoğlu, Taksim güzel günler geçirmiyor... Ancak hâlâ keyifli yemek mekanları mevcut. İşte onlardan birkaçı!

Yeni nesil site reklamları bizlere başka yerler önerse de Beyoğlu-Taksim, İstanbul’un en önemli merkezlerinden biridir; hatta ta kendisidir. Ancak Beyoğlu’nun çok güzel günler geçirmediği malum.
İşte bu noktada biraz tersten baktık geçenlerde...

Her şey mimar Burak Boysan’ın bir Facebook mesajıyla başladı... “Beyoğlu’nda her şeye rağmen gidilebilecek yerler listesi” yapmıştı Boysan. Panter ve Mektup Kırtasiye’den, Lale Plak’tan Denizler Kitabevi’ne uzanan 10 maddelik bir liste... Onun ardından başkaları yazdı. Beyoğlu'nda yaşayan biri olarak ben de gördüm ve artırdım. Başkaları da öyle yaptı.

Sonra bir baktık Cihangir bile içinde olmadan 100 mekanlık bir liste oldu elimizde... Ve sanırım hepimizin duruma biraz olumludan bakmaya ihtiyacı varmış, o listeyi bir araya getirdiğimiz dosya pek okundu, çok paylaşıldı.

O “imece” listeden yola çıkarak bir liste de KIAMORE için yapayım dedim. Bol lezzetli, daha genişinden...

İşte yeme içmecilerin sevdiği, seveceği bir Beyoğlu listesi... Hepsi benim tercihim değil ama yine de çok adı geçen, yani bir nevi çok oy alanları da buraya ekledim.

Listedeki yerlerin bazılarına özel notlar da koymak istedim.

  1. Zencefil - 16 yıldır aynı çizgide var olan bir yer. Her daim oturması rahat, aydınlık, sağlıklı yemek sunuyor, bahçeli, gazetesi-dergisi, kadın patron özeni var. Yeni uygun fiyatlı öğlen mönüsü de yapmışlar.
  2. Mayıs’ın ortasında açılıyor ama her şeye rağmen Beyoğlu’nda bu restorana gidilir-Türkiye’nin ilk evsizlere yeni bir hayat ve yemek sunan restoranı: Hayata Sarıl Lokantası


  3. İnci - Ne zaman İnci deseniz, itirazcısı da bulunur ama o bir klasik. Artık yeni yerinde.
  4. Zübeyir Ocakbaşı
  5. Nizam Pide
  6. Umut Ocakbaşı
  7. Urban - Eski kitlesi olmasa da, hakkı yenilmez bir yer. Dışarısında oturmak da pek keyiflidir; duvarlarını street art’a açmasını hep sevmişimdir.
  8. Şimdi - Her zaman aynı tatlılıkta, kafe, bar, yemek yeri. Okunacak bir şey bulunur, dışardaki minderli yerinde oturup gelip geçeni izlemek de pek güzeldir.
  9. Her zaman dinç, özenli, yurt dışında da gururlarımızdan biri olan, Türkiyeli malzemeye büyük önem veren, 12. yılını dolduran Mikla.
  10. Sofyalı



  11. Helvetia - Kimi adıyla bilmez ama “Asmalımescit’te, köşede ev yemekleri yapan mütevazı yer” dediğinizde çok kişi bilir. İki kadının kurup işlettiği mekan, 8 Mart’ta 15. yılı geride bıraktı.)
  12. İyi Hatay mutfağı için Asmalımescit’te Antiochia (dürümüne hastayım).
  13. Asmalı Cavit - Müdavimleri olan yerler yaratmak zor; Yakup ve Refik de densin beklerdim ama onlarca insan Asmalı Cavitçi çıktı. Mezelerine ölüp bayılmam ama ben de severim doğrusu, (üçgen minik kıymalı börekler harika).
  14. 9 Ece Aksoy - İşte müdavim mekanlarından biri.
  15. Gönül Sokak'ta Pizzeria Pera (hakikaten bayağı iyidir.)
  16. Şahin Lokantası
  17. Aret'in Yeri - Mezesi güzel, rahat ortam.
  18. Mandabatmaz - Kahvede bir klasik, sokak havası.
  19. Fıccın
  20. Civan Er’in "Yeni Lokanta”sı.



  21. Güzel manzarası ve mezeleriyle Leb-i Derya
  22. Tomtom’da Aylin Yazıcıoğlu’nun şefliğinde yaratıcı tadım menüleriyle Nicole.
  23. Alman Kitabevi’nin kafesi Mühlbauer.
  24. Serdar-ı Ekrem’de Doğan Apartmanı karşısı Mavra Kafe.
  25. Neolokal
  26. Her zaman gideri var: Canım Ciğerim
  27. Sokak lezzeti sayılır ama yılların Sabır Taşı
  28. Ara Kafe
  29. Limonlu Bahçe
  30. Cezayir
  31. Rejans
  32. J'adore Chocolatier
  33. Ali Muhittin Hacı Bekir



  34. Üç Yıldız Şekerleme
  35. Tunç Balık - Yeme yeri değil alma yeri, bilmeyenler için... Özellikle somon füme türü alışverişler için.
  36. Gezi Pastanesi
  37. Ek Biç Ye İç
  38. Gümüşsuyu’na kadar inenler için Ayaspaşa Rus Lokantası
  39. Yine Gümüşsuyu’nun olmazsa olmazlarından Topaz - Manzarası kadar Tevfik Alparslan’ın şefliğinde ortaya çıkan lezzetleri de şahane. Şimdi ön tarafında da bir açık hava alan var.
  40. Gümüşsuyu’na iniyorsak müdavim ve semt kahvesi Twins Cofee Roasters
  41. Yine Gümüşsuyu. 16 yıllık oldu o da sanırım, hiç değişmeyen Pizza Pidos



  42. Cihangir ve Şişhane’de yıllardır hep iyilerdir Miss Pizza
  43. Pera Thai
  44. Çok iyi, bayağı iyi şarküteri arayanlar, iyi peynir, güzel zeytinyağı, farklı biralar için mesela Şişhane'deki Commedus
  45. Çok Çok - Tayland yemekleri ve yıllardır iyi.
  46. Cihangir, Kasabım - Kasapları var yıllardır, lokantadaki etleri, yoğurtları da hep güzel.
  47. Savoy Pastanesi
  48. Olympia Pastanesi
  49. Demeti
  50. Firüz
  51. Cihangir’in yenisi ama çıkışı büyük oldu Hazine
  52. Özkonak Lokantası - Cihangir
  53. Peynir sevenler için cennet Antre Gourmet
  54. Kronotrop - Kahve için.
  55. Yılların Kaktüs
  56. Aliye
  57. Jash
  58. Adana Ocakbaşı
  59. Susam Cafe
  60. Kahve 6
  61. Van Kahvaltı Evi
  62. Meze By Lemon Tree - Tepebaşı
  63. Aheste
  64. Duble Meze
  65. Şehir Meyhanesi
  66. Tarihi Cumhuriyet İşkembe Salonu
  67. Sakızağacı Caddesi’nde Kazım Erdem Bursa İskender Salonu
  68. Mevkii Lokanta
  69. Sakarya Tatlıcısı
  70. Lades - Menemen yapan.
  71. Merih Lokantası
  72. Asır Meyhanesi - Tarlabaşı-Hasır veya Niko Baba’nın Yeri diye de biliniyormuş.
  73. Dürümzade - Anthony Bourdain bir kere yedi bir daha sırtı yere gelmedi anladığım, ben de yemedim merak ediyorum, minik köşe bir yer.
  74. İmroz
  75. Konak - Taksim’de birkaç Konak var, klasik kebap lahmacun yapan yerler ancak Tünel Meydanı’nda olanın üst terasından Galata Mevlevihanesi’nin bahçesi görünüyormuş, çok hoş. Konak Pastanesi de Galata’da normalden birkaç tık daha güzel manzara için iyiydi hatırladığım.

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER