#yaşam

KEBAP CENNETİNDE ÇOK ACAYİP BİR BÖREKÇİ: BÖREKÇİ RIZA

NİLAY ÖRNEK | 24 Mayıs 2016 #yaşam

Günde 300 kilo börek dile kolay! Kebap ve et cenneti Adana’da, 19.30’da açılan bir mekan…

Börekçi Rıza'da bir porsiyon kıymalı börek

Et ve kebap cenneti Adana’da bir efsane börekçiden bahsedeceğim sizlere…

Hakikaten başka bir şey.

Yer ilginç, çalışanlar ilginç, börek ilginç!

Börek değil üzeri kızarmış, kıtır lazanya sanki…

Dışı kıtır, içi akışkan… Kızgın kumlardan serin sulara atlar gibi :) Ne bileyim başka bir tür güzellik işte…

Yedikten sonra her andığınızda canınızın çekeceği türden. Maalesef -bunu lezzetle ilgili söylemiyorum, fit olmak zorunda hisseden bir şehir insanı olarak söylüyorum- biraz yağlı ve muhtemelen kalori deposu!

Bir tepsi börek ve fırın

Bir tepsi börek

DIŞI KITIR BİR LAZANYA GİBİ

Adı Börekçi Rıza.

Bilen biliyor ama Adana’da süper popüler diyemem; bir kitlesi var!

Tabii ki salaş.

Kaşarlı, müthiş kıymalı ve kaşarlı üzeri kıymalı börek yapıyorlar. Çift kat kıymalı da sabaha karşı.

Yani görünüşte iki çeşit ama peynirli ve kıymalı kendi içinde çeşitlere ayrılıyor!

‘Peynirli’deki peynir Trakya ve Kars eski kaşarlarıyla taze kaşar karışımı. Yağlı, lezzetli, lazanyamsı bir şey! Dev tepsiler; 20 kiloluk ‘baba’ (böyle diyorlar) ve 14 kiloluk normal tepsiler.

Bir tepsi dışı kıtır börek

Bir tepsi pişmiş börek

ÇALIŞMA SAATLERİ İLGİ ÇEKİCİ

Börek servisi başlama saati 19.00, bitiş 4.30!

Eskiden ‘tablacılar’ için sabah 4’te açarlarmış, sonra ‘akşamcılar’ bu saat sisteminin değişmesine neden olmuş. “Madem akşamcılar size hasta… Niye cumartesileri kapalısınız?” diyorum.

Yanıt: “Patron da, biz de biraz sosyalleşmeyi seviyoruz abla” diyor biri, “Sosyal hayatımız azaldı ya, biz de cumartesi kapatıyoruz. Sen yarın akşam Jolly Joker’de görürsün beni, en az 4 mekan geziyoruz”. Çalışanların hepsinde bir espri anlayışı, ‘kafa’ insanlar.

Börekçi Rıza'da kıymalı börek ve ayran

Börekçi Rıza'da peynirli ve kıymalı börek

GÜNDE 300 KİLO BÖREK

Adana’da bayağı çok sayıda serpme börekçi var; ama taş fırın ve meşe odunu kullanan yok gibi. Neredeyse tamamı elektrikli fırınlarda.

Börekçi Rıza sistem farklı. Dev ocaklarda daima biri var.

Dededen kalma tabla börekçiliği işini, son 4 yılda imalathanelerinde gece servis ettikleri börekçiye döndürmüşler. Belgesellikler.

Tek dükkanda ve sabaha karşı da tablalarında, günde 300 kilo börek satıyorlar; sanırım bu da olayımızı anlatıyor!

Adres: Alidede Mahellesi. 29009 Sk. Dumlupınar İlkokulu Yanı. No:13 Adana
Telefon: 0532 425 35 97

Fotoğraflar: Sinan HAMAMSARILAR

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...