#yaşam

HAMBURGER! FESTİVAL GİBİSİN KATILMAK İSTİYORUM…

NİLAY ÖRNEK | 20 Eylül 2016 #yaşam

Türklerin köfte ekmek aşkı, son yıllarda hamburger sevgisine dönüştü ki pek çok yerde yeni hamburgerciler açılıyor. 23 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında da büyük bir hamburger festivali yapılıyor

Mr Meet

Türklerin köfte ekmek aşkı, son yıllarda hamburger sevgisine dönüştü ki pek çok yerde yeni hamburgerciler açılıyor. 23 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında da büyük bir hamburger festivali yapılıyor

Sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin pek çok büyük şehrinde son 5 yıldır en çok açılan restoran türlerinden biri de hamburgerciler. Ve şimdi buna uygun olarak dev bir hamburger festivalimiz var.

Festival ilk kez geçen sene, kimileri için bir burgerin vazgeçilmezi mayonezin dünyadaki en önemli üreticilerinden Hellmann’s sponsorluğunda 2-4 Ekim tarihlerinde Karaköy’deki mekanların pek çoğunun katılımıyla yapılmıştı.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olarak Hellmann’s Burger Fest 23 Eylül’de başlıyor 2 Ekim’e kadar devam ediyor.

Ekip bu sene işi büyütüp festivali başka bir konsepte taşımış;

  • Bu sene mekanda yayılmaya giden festival, Karaköy’den çıkıp İstanbul’un pek çok köşesine yayılmakla kalmıyor Ankara ve Eskişehir’e de uzanıyor.
  • 23 Eylül - 30 Eylül tarihleri arasında restoran haftası denilen bölümde üç şehirde hamburger indirimleri, özel festival burgeri satışı, müzik, sos tadımları ve hediyelerin olduğu bir festival ortamı yaratılıyor.
  • 1-2 Ekim tarihlerinde ise Zorlu Center Party Weekend olacak. Tematik burger stantları, ünlü şeflerden workhop’lar, tadımlar, Ayhan Sicimoğlu konseri ve Hellmann’s sosları burger severleri bekliyor!

Dirty Hands

Paris

KENDİ EVİNDE FESTİVAL YAPMAK İSTEYENLERE….

Peki iyi bir hamburgerin olmazsa olmazı nelerdir derseniz, kesinlikle düzgün et ve ekmek seçimi diyebilirim. Dananın et ve yağ oranı dengeli dağılmış bölgelerinden iri parçalı burger köftesi kıyması hazırlanmalı. Ardından köfteyi tutacak ve burgere kimlik kazandıracak ekmek için kolaya kaçılmayıp reçeteler denenmeli. Ben de Instagram’da da her pazar günü "Tat Dedektifi Burgerleri" adıyla hamburger değerlendirmeleri yapan, tarifler veren Sinan Hamamsarılar’dan (nam-ı diğer Tatdedektifi) bir tarif aldım, paylaşayım:

MALZEMELER

  • 200 gram dana döşten, kıyma makinesinin 5 numaralı kalın aynasıyla bir defa çekilmiş kıyma
  • Patates ya da tereyağlı brioche’tan burger ekmeği (Yiyeceksek hakkını verelim!)
  • Karamelize soğan
  • 2 kalın dilim "gerçek" cheddar peyniri
  • İçerisine çok ince küpler halinde doğranacak kornişon turşulu sriracha sos ile mayonezin karışımından oluşmuş sos

Burger köftesi

YAPILIŞI

  • Köfteyi mümkünse döküm tavada pişirin. 
  • Köftenin üzerini asla bastırmayın, suyunu kaybetmesin.
  • Köftenin bir tarafı pişince çevirip üzerine önce karamelize soğanı sonra da peynirleri koyun. 
  • Hemen yanına da ısınmaları için ekmek dilimlerini yerleştirin. 
  • Yaklaşık 1 dakika sonra bir mayonez tenceresi ya da kapakla, pişen köftelerin üzerini kapatın ki peynirler eriyebilsin. 
  • Isınan ekmeğin alt kısmına kornişonlu, acılı mayonez sosu sürün. 
  • Pişen ve peyniri üzerinde erimiş köfteyi sosun üzerine yerleştirin. 
  • Üst ekmeği de köftenin üzerine yerleştirdiniz mi cheeseburgeriniz hazır!

Fotoğraflar: Sinan HAMAMSARILAR

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...