#yaşam

DOMATES AŞKINA! NASIL SEÇER, NASIL YETİŞTİRİRİM?

NİLAY ÖRNEK | 17 Ağustos 2016 #yaşam

Pazarda, manavda gördüğümüz domateslerden hangileri doğal? Siz sevdiğiniz bir domatesten nasıl yetiştirirsiniz? İşte bir bilenden, bir yapandan minik öneriler…


Domates

Pazarda, manavda gördüğümüz domateslerden hangileri doğal? Siz sevdiğiniz bir domatesten nasıl yetiştirirsiniz? İşte bir bilenden, bir yapandan minik öneriler…

Domates! Artık her mevsimde ulaşabilsek de kimileri için yazı bekleme sebebi. Şimdi de tam zamanı. Doya doya alın yiyin, sosunu, salçasını yapın saklayın...

DomatesAlaçatı’daki Asmayaprağı’nın kapısından, tarladan; kasa kasa yeşilli, pembeli domatesler.

Ama iki meseleden bahsetmek istiyorum;

Biri, yemek yazarı, televizyon programcısı ve tatlı anlatıcı Refika Birgül’den “İyi domatesi seçme yolları?”

Diğeri de, bir arkadaşımdan domates yetiştirmek isteyenler için birkaç ufak not...

DomatesYoldaş Sönmez’in Bodrum’daki Ent adlı restoranından domates tadım tabağı.

İNCE KABUK ÖNEMLİ

Refika Birgül’ün Instagram hesabında şöyle bir not gördüm, çok güzel fotoğraflar ile “Tezgâhlarda bize göz kırpan domateslerin kimisi parlak kimisi mat, şekilleri bozuk. Peki biz bunlardan hangilerini almalıyız? Hangileri doğal? ‘Bunu nasıl anlarız Refika?’diyenlere yardımcı olabilecek birkaç bilgi paylaşmak istiyorum…” diye başlıyordu.

Sonrası şöyle...

  • Parıl parıl parlayan değil daha mat renkli domatesler daha az ve daha doğal tozlaşmanın göstergesi!
  • İnce kabuklu, arada yeşil kahve izler olan domatesler ya dalın domatesi sıkıştırdığını ya da bir yere değdiğinin, dolayısı ile doğallığının göstergesi.
  • Domates patlayıp çevresindekileri bozmasın diye ilk olarak kabuklarını kalınlaştırıyor. Dolayısıyla ince kabuk çok iyi bir gösterge.
  • Dalından ayrıldığı bölümü incelediğinizde 5 yıldız şeklinde olup olmadığına bakın.
  • Birinci olarak önemli olan, domatesin sapından içeri doğru ince bir kılcal şeklinde uzanması. Genelde iyi olmayan tohumlardan elde edilen domateslerde bu bölüm odunsu, kalın bir yapıya sahip oluyor.
  • İkinci önemli olan ise kestiğiniz parçada sulu, çekirdekli bölümü arasında boşlukların olmaması ve ters çevirip sıktığınızda kolay kolay dökülmemesi…

Refika’nın bu önerileri ‘satın almak isteyenler için’.

DomatesPamukkale bağlarından evimize gelen mini mini susuz domatesler.

KIRAÇ DOMATES İÇİN

Bense bu hafta İstanbul Beşiktaş pazarından aldığım ve ilk defa karşılaştığım ince kabuklu ve ‘çeri’ yani minik pembe domateslerin ya da Pamukkale bağlarından her yaz arkadaşım Selda Tokat’ın bana gönderdiği susuz/kıraç domateslerden az da olsa üretmek istiyorum.

Peki nasıl?

DomatesSelen’in domates tohumlarıyla macerasının fotoğraflı özeti.

TOHUMCULUK

Burada da başka bir Instagram hesabından yararlanalım; arkadaşım Selen Aydın, bir fotoğrafla birlikte şunu paylaşmış:

Baharda Karaot Tohum Derneği’nden sipariş ettiğim fideleri mayıs ayında bahçeye diktik. Haziran sonunda meyvelerini yemeye başladık. Ama bu fideler özel, atalık, kısır olmayan tohumlardan yetiştirilmiş. Karaot Tohum Derneği'nin var olma sebebi de bu zaten. Anadolu'daki yerli tohumları yaşatmak. Tohumculuk Kanunu ile geleceği tehlikede olan yerli tohumları paylaşarak ait olduğu topraklara yaymak. Ben de yetiştirdiğimiz domatları afiyetle yemeden önce çekirdeklerini çıkartmaya başladım. Şu an masanın üzerindeki kurutma tesisinde kuruyorlar. Seneye fide olacaklar haberleri yok, kih kih kih...

DomatesBozcaada’daki Patiskabağevi kahvaltısından.

ÇEKİRDEKLERİ AYIR…

Tabii bu iletiyi görünce hemen atladım, “Nasıl kurutup ekeceğiz? Bana da anlat” diye… Yanıt şöyle oldu:

Eğer susuz domateslerin kısırlaştırılmış değilse tohumları işe yarar. Çekirdekleri elekten sudan geçir, etli kısımlarından ayır. Bir bez üzerinde direkt güneş altında bırakmadan kurut. Bunları hava almayacak şekilde serin yerde sakla. Ağzı kapalı küçük poşete koyup, bir kavanozun içinde buzdolabında da saklanabilirmiş. Kavanozun içine kağıt havlu desteği de olabilirmiş. Amaç nem almaması, küflenmemesi. Havalar ısınmaya başlayınca tohum ekimi yapılırmış. Mart uygun sanırım.

Tuğçe Acaröz Oğuz da buna “Karanlık ortamda saklayın. Mart uygun ama yaşanan yerin iklim koşulları da önemli tabii; donarsa dökülüyor çiçekler.” yazmış.

Domates severler için minik ama yararlı bir toparlama olmuştur sanırım.

MUTLU EDEN YİYECEKLER!

 

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER