#yaşam

SİZE ÇOCUKLUĞUNUZU HATIRLATAN DONDURMACI HANGİSİ?

NİLAY ÖRNEK | 6 Temmuz 2017 #yaşam

Çocukluğunuz kötü geçtiyse bu soruyu boşverin :) Çok popüler olan, zincirler haline gelenlerden çok, sütü, meyvesi, önünde oluşan sıraları, külahlarıyla akıllarımıza kazınan dondurmacıları sordum sosyal medyada... Tabii ki yanıtlar bununla sınırlı kalmadı. Ama yine uğraştım, bir araya getirdim. İşte “her yerden” imece listemiz...

 

Gazetelerin “İstanbul'un en iyi dondurmacıları” listelerinde hiç göremezsiniz onları... Çünkü her ne kadar bugün, televizyondaki dev site reklamları her yeri “şehir merkezi” ilan etse de Büyükçekmece, İstanbul için hiçbir zaman şehrin göbeği olmadı.

Hele ki, 20-30-40 yıl öncesinde Büyükçekmece, yazlık gibi yazlıkların olduğu, deniz kenarındaki tatlı bir yerleşim yeri idi. İstanbul’un iş merkezlerine yakınlığı nedeniyle de tercih edilirdi.

İşte o yıllardan, 1976’dan beri, iyidir Büyükçekmece - İsmail Şafak Dondurmacısı.

Küçükken vişnelinin içinden çekirdek çıkabilir, çikolatalıdan çıkan parça çikolata hazine bulmuş hissi yaratırdı. Kağıt helva arası dondurma, babamla değişmez tavla iddiamızdı. Yaz geceleri önündeki sıra bize Çin Seddi gibi gelirdi... Şimdilerde de cevizlisine hastayım.

ÖZELLİKLE POPÜLER OLMAYANLARI SORDUM

Merak ettim; sosyal medya aracılığıyla sordum: “Sizin böyle yerleriniz var mı? Sevdiğiniz, gerçekten çok iyi dediğiniz dondurmacılar nereleri? Ama zincirleri, büyük markaları değil özellikle yerelleri merak ediyorum.”

Bunun üzerine bir “yorum yağmuru” oldu.

Tabii Dondurmacı Yaşar Usta gibi çok yorum alanlar da vardı. Ama benim zincir ya da popüler olanlar değil, özellikle merak ettiğim, “kıyıda köşede, eski yıllarda kalmış, hâlâ doğal, hâlâ güzel ve yerel olanlardı...”

Bana yazılanları bir araya getirdim, maalesef "Şunun sağından dönün, şuradan girin göreceksiniz" denilen dondurmacıları yazamadım.

Sonuçta benim seyahatlerimde mutlaka gitmek isteyeceğim yerler de listelendi, Sizlerle paylaşmak istedim.

Not: Şubelileri, çok popülerleri özellikle istemedim, yazlık dondurmacıları tercihim ama çok yazılan pek çok dondurmacı oldu ihmal etmedim.

Bir kısmı benim de denediğim, bir kısmının adını bile ilk duyduğum dondurmacılar var listede, yakınında olan denesin, hepsini yazdım.

İSTANBUL

  • Acıbadem - Serez Dondurmacısı
  • Bebek - Güneş Dondurma
  • Bebek - Mini Dondurma (Güllü lokum ve balbademi tavsiye edilmiş)
  • Burgazada - Sinem Dondurmacısı
  • Büyükada - Yunus Dondurma (Çok önerilenlerden... “El arabasında, sorbe kıvamındadır dondurmaları ve vişnesi benim yediğim en iyilerden. Bir arabası Anadolu Klübü’nün önünde durur öğleden sonraları" yorumu da var).
  • Büyükçekmece - İsmail Şafak Dondurmacısı
  • Çengelköy - Bu Bu Dondurma
  • Çengelköy - Seval Pastanesi
  • Etiler/Alkent, Göktürk, Erenköy bir yana pek çok yerde dondurmaları, şubeleri var - Dondurmaccı
  • Göktürk - Yasemin & Tuncel
  • Heybeliada - Gül Dondurma (Arnavut usulü, sorbe kıvamında meyveli ve arabada satıyor)
  • Kadıköy, Cihangir, Koşuyolu, Bakırköy ve Bostancı gibi çok şubesi var ama özellikle Bağdat Caddesi özellikle Bostancı ve 4. Levent şubeleri yazıldı - Dondurmacı Yaşar Usta
  • Kalamış - Gül Dondurma
  • Kamiloba - Tad Dondurma
  • Kınalıada - Ömer Usta
  • Kınalıada - Yeşil Roma
  • Kınalıada - Yücel (Arabada satıyormuş; vişne, kavun güzelmiş)
  • Kozyatağı - Dondurmacı Zeynel Usta
  • Kozyatağı- Pınar Dondurma
  • Kurtuluş - Damla Dondurmacısı
  • Maltepe - Serez Dondurmacısı
  • Moda - Ali Usta
  • Sarıyer, Büyükdere - Meşhur Büyükdere Dondurmacısı - Sabri Usta
  • Silivri - Dondurmacı Efe Usta
  • Yeşilköy - Roma Dondurmacısı (1970 imiş buranın kuruluşu da, küçükken buradan ne dondurma yemişimdir, umarım hâlâ aynıdır)

ŞU VEİS DONDURMAYI ÇOK MERAK ETTİM

  • Alanya - Bamyacı Dondurma
  • Ankara - Hayal Pastanesi
  • Ankara - Roko Dondurma
  • Ankara, Bahçeli - Sim
  • Ankara, Dikmen - Meto
  • Antalya - Akdeniz Pastanesi
  • Antalya - Nur Pastanesi
  • Antalya - Zamora
  • Antalya, Alanya - Çamlıca Dondurma
  • Antalya, Alanya - Sütçü İmam
  • Antalya, Kaş, Kekova - ANKH Dondurmacısı (Burayı da merak ettim:)
  • Balıkesir, Ayvalık, Cunda - Dondurmacı Cemal (Karadut ve sakızlısı tavsiye edilmiş)
  • Balıkesir, Ayvalık, Çamlık - Çamlık Dondurma (Keçi sütü imiş)
  • Balıkesir, Erdek - Halim Usta
  • Bursa - Pasto
  • Bursa - Uzay Pastanesi
  • Bursa, Kurşunlu - Hakiki Roma Dondurmacısı
  • Çanakkale - Doğan Pastanesi
  • Çanakkale - Veziroğlu Pastanesi
  • Çanakkale, Gelibolu - Seyyar dondurmacı Ankaralı Dondurmacı Ülkü.
  • Çanakkale, Yenice - Taşlar Pastanesi
  • Denizli - Özkaymak
  • Elazığ - Uğrak Pastanesi (Özellikle vişneli dondurma demişler)
  • Eskişehir - Dr. Beyaz Pastanesi
  • Eskişehir - Karakedi Bozacısı
  • Gaziantep - Doğan Dondurma-Kaymak
  • Gaziantep - Özgüler Helva Dondurma: Mehmet Usta (“Dededen, atadan kalma yaşatılan bi müessese. Söz konusu Gaziantep olunca fıstık parçacıklı dondurma öne çıksa da, tahinli, limonlu, gerçek meyveli çeşitleri de favorilerim arasında.” yazılmış)
  • Gelibolu - Roma Dondurmacısı
  • İzmir, Bostanlı - Bravo Patisserie
  • İzmir, Bostanlı - Sultan Dondurma
  • İzmir, Çandarlı, Ilıca ve Alaçatı - Veli Usta
  • İzmir, Çeşme - Rumeli Pastanesi
  • İzmir, Çeşme - Rumeli Pastanesi
  • İzmir, Eski Foça - Latif Esta (Kavunlusu önerilmiş, ki burayı ben de pek severim).
  • İzmir, Eski Foça - Nazmi Usta Girit Dondurmaları (Kuyrukların efendisi)
  • İzmir, Urla - İrmik Hanım (Ben de ne severim)
  • Kırklareli, İğneada - Recep Usta (Narlı dondurma önerilmiş)
  • Kırklareli, Lüleburgaz - Balaban Dondurma
  • Manisa, Akhisar - Piramit Dondurma
  • Marmaris, Bozburun - Limon Ağacı
  • Mersin ve Adana - Balkaymak Dondurma
  • Muğla, Bodrum - Bitez dondurmacısı
  • Muğla, Fethiye - Camialtı Dondurmacısı (Aşırı suratsız dondurmacı bendeki hissiyatı düşürmüştü ama o bölgede bize de hep önerilmişti)
  • Ordu - Denizciler Dondurma
  • Rize, Çayeli - Bereket Pastanesi / Yaşar’ın Dondurması
  • Tekirdağ, Şarköy - Veis Dondurma (Burayı kontrol ederken okudum da bayağı merak ettim, 1930'dan beri!!)
  • Yalova, Çınarcık - Sabri Balkan ve Özkaymak

etiketler

yeme içmedondurma

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...