#yaşam

DÖNER DOSYASINI AÇIYORUZ!

NİLAY ÖRNEK | 24 Kasım 2016 #yaşam

İstanbul döneri mi, Ankara mı, Kastamonu mu?

Kusura bakmayın hep böyle bir başlık atmak istemişimdir :) Ama dosyayı madem açtık, hakkını da verelim.... İstanbul döneri mi, Ankara mı, Kastamonu mu? Hani İstanbul ise neresi.... Bize yazar mısınız?

Zaten döneri çok severim! Büyük severim. Ama döner de bana boş değil, eminim.

Geçen hafta da yine kendini bana gösterdi.

Önce TÜYAP Kitap Fuarı'nda Kafa Dergisi imza gününde gördüğüm radyocu ve yazar Nihat Sırdar ile bir Sadık Usta (İstanbul-Aksaray) mevzuu açıldı ki, ben 4 saat süren imza gününün sonunda döner aşeriyordum.

Asım UstaAsım Usta

ANKARA'NIN PEÇENEK DÖNER'İ

Aynı akşam, TÜYAP trafiğinde yemeğe ulaşmaya çalışıyoruz, döner hayalleri ile gözüm dönmüş, 
KiaMore'un editörü Afgan, bana mesaj atıyor: "Nilay, nasıl döner seviyorsunuz bilmiyorum ama Ankara'dayız, İskitler Oto Sanayii içinde bir döner yedik; acayipti! Çok güzeldi. Peçenek Döner".

Afganım bilmez miyim?

Bir gizli efsane orası.

Kimilerine göre Türkiye'nin en iyi 5 dönerinden biri...

Orayı yıllardır dilinden düşürmeyen nam-ı diğer Tatdedektifi, Sinan'a göre de sırrı hem marinasyonda hem de kullandıkları kuzu döşün oranında (1 kuzu 3 dana)! Yine ona göre odun ya da kömürde pişirilse "tam kere tam" olacak!

İSTANBUL'DA ADAM GİBİ DÖNER?!

Bir de üzerine de ekşisözlük'te "İstanbul'da adam gibi dönerci olmaması" başlığını görünce bu trollemeye bilerek daldım :)

Zaten baktım, pek çok kişi dalmış, herkes kendi "en iyi dönercisini" yazmış...

İnsanın büyüdüğü yer, alıştığı lezzetler ve yakınlık önemli tabii...

Ben İstanbul Bakırköy'de büyüdüm, bizim "yerel güzellerimiz" vardı;

Baktım birileri yazmış, Morgül Büfe (Bakırköy'de Nimet Abla gişesinden sola dön) iyiydi mesela bizim için.

BEN KASTAMONU DÖNERİ PEK SEVERİM

Şimdilerde ne zaman Bakırköy'e gitsem Kastamonu dönerini bayağı sevdiğim için, -üzerinde de soğanıyla- Abdülkadir Restoran'a gidiyorum.

Büyükçekmece'nin "yazlık" olduğu zamanlarda bir Ali Usta vardı, arabada sattığı dönerin dev sıraları olurdu; hatta sonra da önünde durduğu yerde koca bir dükkan da açtı. Uzun zamandır oraya gitmedim, keşke bunu okuyan biri, yakın zamanda yemiş olsa da "Hâlâ çok iyi" yazsa bana...

Dönerci Şahin UstaDönerci Şahin Usta

FAVORİLER VE POPÜLERLER

Yeşilköy'deki Beyti Restoran, "bence" İstanbul’un en iyi yaprak dönerlerinden...

Beyazıt'taki dönerci Şahin Usta, bayağı meşhur olduğu için yiyip de "Bu mu yani?" diyen de var ama ben ayak üzeri yediğim o döneri pek seviyorum. Tranç ve dana kıyma ile yapılıyor.

Kimi zaman biraz "sinirli" geliyor ama Beşiktaş civarındaysam ve aklım dönerdeyse Karadeniz Döner'de mutlaka yerim ben. Yedi Sekiz Hasan Paşa Fırını'ndan esmer ekmek alıp giriyorum sıraya, yarım ekmek şeklinde bölüp içini de aldık mı, mis, yanında açık ayranla plastik sandalye kapma yarışına....

BayramoğluBayramoğlu

Tatar SalimTatar Salim

Kavacık'taki Bayramoğlu Döner son yılların en çok konuşulan İstanbul dönercisi olabilir sanırım. Ben de seviyorum. Ama asıl merakım henüz gidemediğim Tatar Salim; Ataşehir'de...

Ben "En" listeleri yapmayı pek sevmem; herkesin "en"i kendine...

Ama kendimce birkaç iyiyi de yazdım.

İsteğim o ki, siz de "özellikle de başka illerden", bana, bize yazın, birlikte bir liste oluşturalım.

Fotoğraflar: Sinan HAMAMSARILAR

HAMBURGER! FESTİVAL GİBİSİN KATILMAK İSTİYORUM…

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER