EN İLGİNÇ OTOBÜS DURAKLARI
Büyük şehirlerin tempolu koşturması arasında çok fazla tanık olmasak da, dünyanın farklı coğrafyalarında otobüs bekleme işini ciddiye alan bir takım insanlar ve kurumlar var. Kimi şehircilik kimi reklam amaçlı bu projelerin sonunda birbirinden renkli otobüs durakları çıkıyor ortaya.
Kimi şehir ve bölge planlamacılar düzenledikleri yarışmalar sonucunda tasarımcılarla bir araya geliyor, kimi şehirlerde ise direkt olarak çeşitli markaların reklam ve pazarlama faaliyetleri doğrultusunda kiralama usulüyle giydirmeler yapılıyor. Sonuçta ortaya otobüs bekleme işini bir sanata dönüştüren renkli görüntüler çıkıyor. Bakalım dünyanın farklı şehirlerinde ne gibi ilginç duraklar varmış.
İlk ‘durağımız’ Japonya. Renkli kültürlerinin bir uzantısı olan bu meyve şeklindeki durakları da Japonlardan başkası yapamazdı herhalde diye düşünmeden edemiyor insan. Duraklar Ishaya kentinde görülebilir.
İkinci durağımız Hollanda. Nio Arcitecten tarafından Hoofddorp şehrinde inşa edilen bu soyut formdaki modern durağın ilham kaynağı balinalar.
Sanatçı Dennis Opperheim tarafından Kaliforniya’da tasarlanan bu otobüs durağı ise sanki Tim Burton filmlerinden çıkmış gibi durmuyor mu? Aynı zamanda bir kamusal sanat eseri olan bu çalışma çeşitli sergilerde de yer almış durumda.
Hazır Amerika’ya uzanmışken meşhur sarı okul otobüslerinden birinin sökümüyle tasarlanmış bu durağı da pas geçmeyelim. Amerika’nın Georgia eyaletinde yer alan bu durak ileridönüşüm adına da iyi bir örnek olmuş.
Bir diğer modern ve minimalist tasarım ise İspanya’dan geliyor. Justo García Rubío’nun tasarladığı bu durak ülkenin güneybatısında bulunan Casar de Caceres kasabasında yer alıyor.
Almanya’nın İsviçre sınırında Weil am Rhein’da yer alan VitrA Tasarım Müzesi’nin otobüs durağı da markanın ikonik sandalyelerinden ilham alınarak tasarlanmış. Akılcı ve kreatif bu tasarım keşke daha çok çıksa karşımıza.
Herkesin günlük yaşam koşturması içinde çeşitli ilgi alanları ve bunlarla doğru orantılı takıntıları var. Kanadalı fotoğrafçı Christopher Herwig de onlardan biri. Zaman içinde ilgi duymaya başladığı Sovyet dönemi otobüs durakları için arabasıyla 12 yılda 13 ülke gezip 30.000 km yol yapmış biri o. Her biri modern sanat ürünü olarak da ele alınan bu duraklar için Karadeniz kıyılarından Kazak bozkırlarına kadar her yeri arşınlayarak otobüs duraklarını fotoğraflamış. 12 yılın sonunda Kickstarter’da projesine halk tarafından destek alan Herwig bu fotoğraflarını bir kitapta topladı. İlk baskısı tükenen fotoğrafçının yeni kitabı önümüzdeki Ekim ayında satışta olacak. Kişisel ilgi ve takıntının ürünü olan benzersiz fotoğrafların yer aldığı bu detaylı kitabı kaçırmayın.
facebook yorumları