#yaşam

TÜRKİYE’NİN İLK EVSİZLER LOKANTASI AÇILIYOR

NİLAY ÖRNEK | 11 Nisan 2017 #yaşam

Herkesin ücretli yemek yiyerek destek olacağı, evsizlere ücretsiz yemek ve destek veren, onlara iş imkanı sağlayan Türkiye'nin ilk evsizler lokantası açılıyor. Hem de etkileyici bir iş birliğiyle.

Hayata Sarıl Derneği gururla sunar: Hayata Sarıl Lokantası...

Muhteşem bir proje, umut verici bir gelişme ve herkesin bir şekilde destek olabileceği güzel bir lokanta.

KENDİSİNE VERİLMEYENİ, BAŞKASINA VEREN KADIN

Onların adını duymuşsunuzdur Ayşe Tükrükçü ve onun başlattığı Çorbada Tuzun Olsun projesi...

Kolay bir yaşamı olmamış Ayşe Tükrükçü'nün... Aile içi şiddet, taciz, genelev, evlilik, sokakta kalma, hastanelerin acil servislerinde yatma, hasta bakıcılık, bulaşıkçılık derken Şefkat-Der gönüllüsü olmuş Ayşe Hanım. Ve ardından da 2014 yılından bugüne gelen, sokakta yaşayanlara geceleri çorba ikram eden “Çorbada Tuzun Olsun” adlı projeyi başlatmış. Bu projeyle pek çok karın doyurmuş, kimilerini bayağı zor durumlardan kurtarmış, ödüller almış, pek çok kişiye de birilerine yardım etme mutluluğunu yaşatmış.

Ayşe Tükrükçü

GELİŞME: ÇATIR ÇATIR KONUŞTU, ÜNLÜ ŞEFLERE DE SORDU

Geçen yılın son aylarında yapılan, gastronomi odaklı, “Geri Verme” temasıyla yapılan “Yedi” adlı konferansın konuşmacılarındandı Ayşe Tükrükçü. Ben de hakkında çok haber okuduğum, kitabını bildiğim, konuşmasına hayran olduğum Ayşe Hanım ile orada tanıştım.

Yaşadıklarını çat-tır çat-tır, dümdüz anlattı Tükrükçü. Bizleri ağzımız açık ve kendisine hayran bıraktı. Ve konuşmasının sonunda, dünyaca ünlü şeflere “Evsizlere yemek verecek, onları ve genelevden çıkmak isteyenleri çalıştıracak bir lokanta açacağım. Var mısınız desteğe?" diye sordu.

Hatta bunu şef Massimo Bottura'ya öyle bir sordu ki, Bottura sıkıysa gelmesin!

İLK DESTEK VE BAŞLANGIÇ...

Bu konuşma bizden başkalarını da etkilemiş olacak ki, Grundig firması, Ayşe Hanım'ın iki yıldır kafasında olan bu proje için ilk kıvılcımı yakmış, “Hadi ne olur başlayın, ilk destek bizden” diyerek.

Heyecanla, farklı disiplinlerden gelen güzel bir ekip kurulmuş, internet sitesi açılmış, planlar yapılmış ve daha geniş çaplı bir destek kampanyası da başlatılmış.

SONUÇ: MAYISTA AÇILIYOR

Ve öyle bir noktaya gelindi ki, lokanta en geç mayıs ortasında açılıyor.

Proje ekibinden Dilara Moran ile konuştum, şöyle anlatıyor: “Ayşe Tükrükçü, bir şekilde evsizleri ya da ‘toplumda yok sayılanları’ hayata geri kazandırmak istiyor. Cezaevinde yatmış, genelevde çalışmış insanları toplum malum kolay benimsemiyor. Ayşe Abla’yı ise tanıyor ve çok seviyorlar. Çorbada Tuzun Olsun, onun ilk projesi. İki senedir de evsizler için bir rehabilitasyon merkezi’ isteği vardı. Bu lokanta da onun bir ayağı. ‘Yedi’ konferansından sonra harekete geçtik, ilk desteği aldık, Hayata Sarıl Derneği’ni kurduk. Bağış topladık, mekan baktık, bulduk, 1 Nisan’da anahtarı aldık ve çalışmaya başladık. Öztiryakiler firması tüm mutfağı gönüllü yapıyor.”

Lokantada ilk pozlar

SİGORTALI BİRER ÇALIŞAN OLACAKLAR

Peki sistem nasıl işleyecek, onu da Dilara’dan öğrendiklerimle aktarayım:

Ayşe Abla lokantanın yöneticisi olacak.

Mekan, Beyoğlu’nu bilenler için çok kolay bir tarifle yılların lokantası Zencefil’in hemen karşısında. Kurabiye Sokak’ta; No: 3/1. “Başka bir ilçede olamıyoruz zaten, sokakta yaşayanları çoğu Beyoğlu’nda. Onların da kolay ulaşabileceği, gündüz insanların keyifle yemek yiyebileceği bir yer olsun istedik.” diyor Dilara...

Ayşe Hanım, şimdiden üç kişiyi bulmuş. Onlarla çalışacak. MSA da bir diğer sponsor; evsiz ya da ihtiyacı olan bu üç kişi diyeyim, Mutfak Sanatları Akademisi’nde mutfak eğitimi alacak. Psikolojik destek gerekirse o da verilecek.

Evsizlere iş imkanı sağlanan mekanın çalışanlarına maaş verilecek, SSK'ları ödenecek. Sigortalı birer çalışan olacaklar yani... Ve her 6 ayda yeni çalışanlar gelecek. Daha önce çalışanlar da başka restoranlarda çalışacak, bu konuda da destek gelecek...

SABAH, ÖĞLEN BİZLERE YEMEK VERECEK

Bizler lokantada sabah ve öğlen yemek yiyeceğiz, normal ücretini ödeyerek. Akşamları ise lokantada evsizlere ücretsiz yemek verilecek.

Öyle bir şey olacak ki, ünlü şefler gelecek, onlar da destek verecek. Bir hafta Maksut Aşkar’ın humusu yapılacak mesela, başka bir hafta Şemsa Denizsel’in ya da Mehmet Gürs’ün bir özel lezzeti... Civan Er ve Didem Şenol da destekçi şefler arasında.

Bir örnek mönü de var: Kahvaltı, çorba, salata, ocaktan ya da taş fırından çıkanlarla, zeytinyağlılar ile tatlı... Ve tabii bir de “konuk şef” yemeği. “Askıda mönü” de olacak lokantada.

Dışarıya paket servis de yapılacak lokantadan.

Yine bir gün ekip toplanmış

Begüm Gülfidanlı, Bedri Deren, Celal Canik, Çelik Özdemir, Dilara Z. Moran, Elçin Kitapçı, Gamze Görür ve Melis Aran, Ayşe Hanım ile birlikte projeyi yürüten ekip. Sivil Toplum için Destek Vakfı da destekçi. Cemre Narin de en başından beri bu projenin danışmanlığını yapıyor.

Herkes bir ucundan tutmuş, Apollo internet sitesini tasarlamış, Sedef Çalarkan ise personel kıyafetlerini... Hami Kural kreatif direktörlük yapmış.

Bu arada hâlâ maddi desteğe ihtiyaçları var.

Hayata Sarıl Lokantası’na siz de kurumsal ya da bireysel olarak destek vermek isterseniz, şu hesap numarasını bilmelisiniz.

Hayata Sarıl Derneği, Akbank Cihangir Şubesi
IBAN: TR 41 0004 6001 9888 8000 0862 11

Daha önce burada, İskoçya’dan “yayılan”, George Clooney gibi isimlerin destek verdiği Social Bite adlı bir projeden bahsetmiştim.

Onlar muhteşem bir iş başardı, biz niye başarmayalım!

Üstelik Ayşe Tükrükçü, daha önce de başardı.

MASALLAR EŞLİĞİNDE İLGİNÇ BİR YEMEĞE NE DERSİNİZ?

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER