#yaşam

ÖMER KOÇ'UN AŞÇILARINDAN KOLAY VE LEZZETLİ SALATA TARİFLERİ

NİLAY ÖRNEK | 26 Ekim 2016 #yaşam

"Adım Adım 62 Salata" adlı kitap, yapması kolay ve lezzetli salatalar için bir rehber

Adım Adım 62 Salata

Ömer M. Koç'un evinde aşçılık yapan, Burak Aziz Sürük ile Cengiz Çakıt'ın YKY'dan çıkan "Adım Adım 62 Salata" adlı kitapları, yapması kolay ve lezzetli salatalar için bir rehber

Şöyle bir baktım, kitap hakkında hiç haber yapılmamış, tanıtılmamış. Oysa bence bugünün hafif beslenme dünyasında çok gerekli bir kitap, Adım Adım 62 Salata.

Kitabın iki yazarı da yemek konusunda iyi eğitimli kişiler: Burak Aziz Sürük ve Cengiz Çakıt.

İkisi de 1983 doğumlu olan ve aşçılığa büyük adımı Divan Oteli'nde atan Sürük ile Çakıt, Ömer M. Koç'un evinde aşçılık yapıyor.

Bu kitap, Sürük ile Çakıt'ın, 2011'de Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan ilk kitapları Adım Adım 62 Çorba'nın devamı niteliğinde.

Yine basit gibi görülen ama sofranın olmazsa olmazlarından bir öğe seçmişler.

Kitabın ön sözünü yazan Çiğdem Simavi'nin dediği gibi "Evrensel yemek mitolojisinde salata dişi sayılır: Yeşil, taze, çiğ ve serin... Gerçek bir iştah açıcıdır, onsuz sofranın tadı çıkmaz.

Kitabın özelliği az malzeme ile lezzetli, umamisi olan salatalar yapılmış olması.

Hemen herkesçe uygulanabilir tariflerin fotoğraflarını Hadiye Cangökçe çekmiş, Yasemin Dinçer-Serenk de sofra tasarımlarını yapmış.

Ben de size kitaptan iki tarif seçtim; afiyet olsun...

KARAGÖZ BÖRÜLCE SALATASI
(2-4 kişilik)

Malzemeler

  • 200 gram karagöz börülce
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet domates (Şimdi mevsimi geçti ama)
  • 1 adet salatalık
  • 2 yemek kaşığı kuru siyah üzüm
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Karabiber Himalaya tuzu

Yapılışı

  1. Börülceleri haşlayın ve süzün.
  2. Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, sumak, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın.
  3. Börülceler soğuduktan sonra doğranmış soğan, maydanoz, domates, salatalık ve üzülme karıştırın.
  4. Soslayarak servis edin.

 

 

SOMON TARTAR
(2 kişilik)

Malzemeler

  • 200 gram çiğ somon
  • 4 dal doğranmış taze soğan
  • 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
  • Yarım çağ bardağı glaze edilmiş (yani kısık ateşte pişirilerek yoğunlaştırılmış) balzamik sirke. (Bu arada genel söylenim "balzamik", kitapta "balzemik" yazıyor, TDK Fransızca "balsamique" sözünden geldiği için "balsamik" öneriyor.
  • Himalaya tuzu

Yapılışı

  1. Somonu bıçakla dövüp somon kıyması haline getirin
  2. Tuz, taze soğan, sirke ve limon kabuğunu karıştırıp sos hazırlayın.
  3. Tabaklara önce sosu koyun, üzerine de yuvarladığınız somonu koyarak servis edin.

Bir de not;

M. Sabri Koz editörlüğünde hazırlanan ve Yapı Kredi Yayınları'ndan (YKY) çıkan kitap internette 27 TL gibi fiyatla satılıyor. 132 sayfada malum, 62 tarif var.

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER