#yaşam

MİNİK GURMELER İÇİN LEZZETLİ PÜRELER

NİLAY ÖRNEK | 14 Şubat 2017 #yaşam

Okuyamayacak yaştaki birilerine özel yemek tarifi yazmak çok kolay değil. Ancak Çiğdem Bakırcıoğlu Arslan, kendi oğlunun beslenmesinden yola çıkarak “Bebeler ve Püreler”i yazmış. İşte kitap ve bebek olmayanın bile iştahını açabilecek birkaç tarif.

Anneler kimi zaman halaya duran insanlar gibi oluyor; enerjileri, konsantrasyonları yüksek, istiyorlar ki sen de o dalgaya katıl. :)

E sevdiğin dostların anne olduklarında bilinçli ya da bilinçsiz sen de giriyorsun en azından o muhabbetlere. Hamile birine “Kaçıncı hafta?” diye soruyor, kimiyle eğitimdeki değişimleri, kimiyle okul ücretlerini çekiştirirken buluyorsun kendini.

Yine de biri bana bir gün “bebek püreleri” üzerine yazacağımı söylese en meşhur göz devirmelerimden birini şimşek gibi çakardım.

Ama evet bugün bunu yapıyorum.

Bahsi geçen püreler bana bile oldukça lezzetli ve besleyici göründüğü için...

Bu konuda kitap yazmak basit gibi görünüp aslen bayağı yaratıcı olduğu için...

Niye bir bebek ağız tadını, daha bilmem kaç aylıkken geliştirmesin ki...

Annemin küçükken bana yedirdiği cici bebe, beyin ve süt karışımının hayatıma bir katkısı olmuş olmalı!

NE ZAMAN İHTİYAÇ OLUR BELLİ OLMAZ!

Oğlak Yayınevi, yemek bir yana yemek kültürüne meraklı pek çok kişi için bir kaynak cenneti.

En son dünyanın en ünlü gastronomlarından Brillant-Savarin’in Lezzetin Fizyolojisi adlı efsanevi kitabını bastılar, ki ben de almak için yayın evine uğrayıp kucağım kitap dolu çıktım.

Çiğdem Bakırcıoğlu Arslan’ın, “Minik gurmelerin ağızlarına layık tarifler” sloganıyla basılmış Bebekler ve Püreler adlı kitabı da orada dikkatimi çeken, evladiyelik kitaplar arasında.

Niye öyle derseniz? İnsanın püreye ne zaman, kaç yaşında ve nasıl bir durumda ihtiyacı olacağı pek belli olmuyor!

HER AY ARALIĞINA AYRI TARİF

Çiğdem benim tanıdığım tarafıyla, 2012'den bu yana Oğlak Yayınları editörü.

Oysa hem eğitiminde hem de geçmişinde çocuklarla ilgili pek çok eğitim ve deneyim var. Kitap fikriyse o dönem 4, şimdi ise 7 yaşında olan oğlu Arsen'e hazırladığı pürelerle ortaya çıkmış.

Minik boyuttaki, 127 sayfalık kitapta besinlerle ilgili bazı temel bilgiler ve püf noktalarından, tatlısından tuzlusuna pek çok döneme özel (bebeklerin yaşlarına göre) püre tarifleri var...

İşte size kitaptan uygulaması kolay birkaç örnek tarif.

Kuzu Etli Yerelmalı Püre

Malzemeler

  • Yarım yer elması
  • Yarım patates
  • Çeyrek soğan
  • Yarım havuç
  • 2 kaşık haşlanmış kuzu eti
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı mercimek
  • 1,5 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Sebzeleri yıkayın, soyun ve küçük parçalar haline getirerek bir tencereye koyun. Önceden haşladığınız eti ve mercimeği de ilave edin ve bir tencerede üzerini geçecek kadar suyla pişirin. Pişen malzemeyi bir mutfak robotuyla püre haline getirin. Zeytinyağı ekleyerek karıştırın.


Nar Sulu Armut Püresi

Malzemeler

  • Yarım bardak nar suyu
  • 1 olgun armut
  • Yarım elma
  • 1 tatlı kaşığı ince çekilmiş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 çay kaşığının ucuyla tarçın

Yapılışı
Elma ile armudu yıkayıp soyun, çekirdeklerini çıkarın. Cam rendede rendeleyin. Önceden sıkılan nar suyuyla birlikte tüm malzemeleri karıştırın.
(Çiğdem Bakırcıoğlu Arslan mesela bu aşamada, pürenin ana malzemesinin yararlarını da anlatıyor.)


Nohutlu Ciğer Püresi

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı nohut
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • Yarım kase tavuk ya da kuzu ciğeri
  • 3 kaşık anne sütü ya da formül süt
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Nohutları bir gece önceden yıkayıp, suya bırakın. Ciğerleri de yıkayın ve üzerindeki zarları iyice temizleyin. Bir tencerede nohut, bulgur ve ciğeri üzerini geçecek kadar suyla haşlayın. Blender yardımıyla püre haline getirin. Ilındıktan sonra süt ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın.

Bebeler ve Püreler

“HAVYARCI GELDİ HANIMMMM!”

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER