#yaşam

BU BÖREĞİ PAŞA PAŞA YERİM

NİLAY ÖRNEK | 20 Ocak 2017 #yaşam

İzmir'in yöresel, mevsimsel ve özenli yemek yapan en yeni lokantalarından Balmumu'nda, lokantanın değişmezlerinden paşa böreğini tattık ve tarifini aldık. Buyrunuz...

Ahmet Güzelyağdöken, İzmir'de, özellikle yeme içme alanında tanınmış insanlardan. Üniversitede öğretim görevlisi, babadan peynirci, özellikle de kopanisti peyniri denince ilk akla gelen isimlerden.

Ahmet Güzelyağdöken

Güzelyağdöken, geçtiğimiz yıl kolay olmayan ve "gurme" sıfatıyla anılan pek çok insanın yapmayacağı bir şeyi yaptı, elini taşın altına koyarak İzmir, Alsancak Plevne Bulvarı'nda bir yeme-içme mekanı açtı: Balmumu Lokanta.

Lezzete, malzemeye, ortama "takık" biri olarak açtığı mekan kendine yakışır türden sıcak, sempatik ve özel. Yemekleri kendi yapıyor, giden herkese tek tek, yorulmadan anlatıyor. Bir de şarküteri bölümü var lokantanın; orası için ayrı çaba gösteriyor. Çok özel peynir ve zeytinler, balmumu ile hazırlanan balık yumurtası...

Balmumu LokantaBalmumu Lokanta

YÖRESEL VE MEVSİMSEL

Bahçesi de olan iki katlı bir yer Balmumu Lokanta. Yukardaki mutfaklı dev masada yakında şef masası, sohbetleri yapmayı planlıyor Güzelyağdöken.

Mekanda dört ana yemeğimiz mevcut. Bu yemekler her zaman menümüzün değişmezleri. Biri ekmek dolması, diğeri paşa böreği, buğday pilavı ve Alaşehir kapaması (yoğurtla servis edilen, hamurla kaplı bir köfte).

Alaşehir kapaması

Gerisi artık mevsim ve yöre ne getirirse...

Şevketi bostandan arapsaçına, radikadan yabani mantarlara...

ET, HAMUR, YOĞURT; MİS GİBİ AYDIN YEMEĞİ...

Ahmet Bey dostumuzdur; biz gittik diye pek çok şeyden ayaküstü tattırınca, ben de birkaç video çekeyim dedim.

Instagram'a koyduğum paşa böreğinin gördüğü yoğun ilgi üzerine de tarifini sizinle de paylaşayım istedim.

Mantık basit, yumurtalı bir hamur yapıp, orta boy bir tabak büyüklüğünde yuvarlak açıyor ve kızartıyorsunuz.

Hamur o haliyle bile lezzetli.

İki yassı hamur arasına kıymalı bir harç koyuyorsunuz. Az soğan, karabiber, çam fıstığı ve kıyma var o harçta.

Üzerine ılık et suyu dökerek iyice yumuşatın. Üzerini yoğurtla (Ahmet Bey, bilerek sarımsak koymuyor ama siz koyabilirsiniz) kapladı ve üzerine de biberli tereyağı.... Mis...

Afiyet olsun.

İSTEYENE TAM TARİF

Daha derin ilgilenenler için, Arda'nın Mutfağı'ndan alıp anneme onaylattığım tam tarif de şöyle...

Paşa böreği malzemeleri

Hamur için malzemeler

- 4,5 su bardağı un
- 2 yumurta
- 1 su bardağından iki parmak az su – Hamur yoğurmak için
- 3 su bardağı et suyu – Üzeri için

Kıymalı harç için malzemeler

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet soğan
- 750 gr. kıyma
- Tuz
- Karabiber
- Ahmet Güzelyağdöken çam fıstığı da koyuyor.

Üzeri için malzemeler

- Tuz
- Pul biber
- Kuru nane
- Tereyağı
- 2 su bardağı süzme yoğurt (süzme yoğurt ile normal yoğurdu karıştırabilirsiniz de)
- 3 diş sarımsak (Ahmet Bey çam fıstığı da koyuyor.)

Kızartmak için malzemeler

- Sıvı yağ

Yapılışı

Hamur için;
Yumurtayı una kırın ve suyla yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ince yuvarlak parçalar şeklinde açın. Açmış olduğunuz hamurları kızgın yağda kızartın ve bir kenara alın.

Kıymalı harç için;
1- Soğanı ince ince kıyın. Bir tavada tereyağını eritin, zeytin yağını ilave edin ve soğanı kavurun. Ardından kıymayı ekleyip onu da kavurun.
2- Isıttığınız et suyuna, kızartıp beklettiğiniz hamurları iyice bulayarak hamurlarınızı ıslatın.
3- Servis tabağına bir kat olacak şekilde hamurları dizin. Üzerine kıymalı harçtan koyun.
4- Sonra tekrar bir kat hamur bir kat kıymalı harç şeklinde katlar oluşturun. Yoğurt ve ezilmiş sarımsağı karıştırın.
5- Küçük bir tavada tereyağı ve pul biberi kavurun.
6-Böreğin en üstüne sarımsaklı yoğurdu ve tereyağlı pul biberi gezdirin. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edin.

KOLAYSA BURADA "DENİZDEN BABAM ÇIKSA YERİM" DE

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER