#yaşam

BAKLAVA HAMURUNDAN REVANİ OLUR MU; OLUR!

NİLAY ÖRNEK | 11 Temmuz 2016 #yaşam

Bu hafta yapılışı pek kolay, yemesi pek zevkli bir tatlının tarifi ve tanıtımı ile karşınızdayım sayın okuyucular. Bu ‘yalancı revani’nin Yunanca ismi ‘Patsavouropita’

Patsavouropita

Bir tatlı. Revani gibi ama daha kıtır, daha hafif, yapılışı da pek pratik.

Ben ilk önce Yunanistan’da yedim ve hem fikre hem de tadına bayıldım.
İstanbul’da da, benim ve çevremizdeki pek çok kişinin aşçısı sevgili Sinan Hamamsarılar’dan (bu köşedeki pek çok fotoğrafın da sahibi, Instagram’da da ‘Tat Dedektifi’) bu tatlıyı yapmasını rica ettim. Hem iki defa yaptı hem de tarifi verdi. İki defa yaptı çünkü, orijinal tarifteki şeker bize biraz fazla geldi; ikincisi muhteşemdi.

Patsavouropita


PAÇAVRA, PAÇAVRA, PAÇAVRA…

Bu ‘yalancı revani’nin Yunanca ismi ‘Patsavouropita’.
Yunanca ‘paçavra’ anlamına gelen Patsavouro, Yunan pastanecilerinin artan baklava yufkalarından ürettikleri Patsavouropita’ya dönüşmüş. Tarifi bize veren, Leros'un merkezinde yer alan aile pastanesi Paradasiako’nun sahipleri ise onu ‘kâğıt havlu tatlısı’ olarak adlandırıyor. Nedeni tarifte gizli…
Bir revani düşünün, tüm malzemeler aynı ama içerisinde irmik ve un yerine baklava hamuru var.

Önce malzemeler:

Keki için…

  • 1 paket baklava hamurundan 20 yaprak
  • 200 gram yoğurt
  • 100 ml süt
  • 1 su bardağı şeker (orijinali 1,5 su bardağıydı, biz indirdik 1’e)
  • 2 su bardağı zeytinyağı (orijinali ayçiçek yağıylaydı)
  • 6 tam yumurta ve bir yumurtanın sarısı (orijinali 7 yumurta, biz daha sarı renk için bunu değiştirdik)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya (orijinali 1 paketti, biz 2 paket yaptık)

Şerbeti için...

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 büyük limonun suyu

Tüm reçeteyi yapmaya önce şerbetten başlayın. Çünkü kek sıcakken ve şerbet soğukken birleşmeleri gerekiyor. Pastaneciliğin altın kurallarından biri!
Soğuması gereken şerbeti yapmaya başlama zamanı; bir tencereye şekeri, suyu ve limon suyunu alın ve yüksek ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca altını en kısığa alın ve 10 dakika daha yoğunlaşması için zaman tanıyın. Sonra ateşten alın ve soğumasını bekleyin.

TERCİHİMİZ ZEYTİNYAĞI

Bu işlemden sonra baklava hamuru hariç tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabına doldurup toz şeker eriyinceye kadar karıştırın. Normal şartlarda kek reçetelerinde önce yaş malzemeler, sonra kuru malzemeler eklenir. Bunda öyle bir durum yok, çünkü kuru malzememiz dışarıdan girecek. Bu sebeple siz tüm malzemeleri bir defada birleştirebilirsiniz.
Şekerler eriyip karışım pürüzsüz bir hale gelince, görünüşü yeşil bir bozayı andıracaktır. Hafif yeşillik tamamen zeytinyağından kaynaklı korkmayın! Yunan reçetelerinde tarifi ayçiçek yağıyla verse de siz zeytinyağıyla yapın.

Patsavouropita

HAVLU GİBİ BÜZÜP BATIRIN

Şimdi sıra baklava hamurlarıyla buluşmaya geldi. Tatlının ismini aldığı ‘paçavra’ terimi burada anlam kazanıyor. Baklava hamurlarını kağıt havlu gibi büzüştürüp karışıma batırıyorsunuz. Adeta bir paçavra gibi! Sonra da elinizle fazlasını sıkıp, fırın kabına yerleştiriyorsunuz. Baklava hamurunun her yerinin hazırladığınız sosla kaplanmış olması önemli. Ama bunu yaparken de çok soslu kalmamasına dikkat edin.

FIRINDA 30 DAKİKA

20 hamur da bittikten sonra, pişireceğiniz kapta yaklaşık 2 parmak kalınlığında bir yüzeyiniz olması gerekiyor. Eğer katman daha alçak kalırsa kullandığınız fırın kabını değiştirin.
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına pişirme kabını yerleştirin ve saatinizi 30 dakika sonrasına kurun. Eşit pişmesi için, kabın fırının tam ortasına gelmesi önemli. 20’nci dakikadan itibaren kokular gelmeye başlayınca karnınız zil çalacaktır.

CEVİZ, DONDURMA YA DA KAYMAKLA…

30’uncu dakikada üstü kızarmış olan keki fırından alın ve 5 dakika bir yerde dinlendirin. Ardından soğumuş şerbetin tamamını ya da bir kısmını keke yedirin. Sosu emen keki dilimlemek için de soğumasını bekleyin. Biz sıcak sıcak yedik; o bile harikaydı!
Servis ederken Leros restoranları üzerine ceviz, yerel kekik balı ve damlı sakızlı dondurma koyuyor, hiç fena fikir değil!

Patsavouropita

 

VİDEO

İKİ YUNAN ADASINDAN İKİŞER LEZZET YILDIZI

 

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER