#yaşam

ROMA'DA "BAR"LAR VE AYAKÜSTÜ ATIŞTIRMA MUHABBETLERİ

AYHAN SİCİMOĞLU | 27 Eylül 2016 #yaşam

Bu yazıda Roma’da birkaç önemli değişik sınıf café ve atıştırmalık noktalar anlatacağım. Bu bilgiler biraz eski olabilir ama oralarda pek bizdeki gibi kolay kolay, bir gecede değişiklikler olmuyor. Sahibinin çocukları ve sonrasında torunları devralıyor. İşletmeler üç-dört nesil süregeliyor. Bu mekanların bazılarında fazla turist göremeyeceksiniz, hakiki Romalılar ile karşılaşacaksınız. Roma’nın renklerinden biri ise bu ayakta atıştırmalar ve bir iki tek atma muhabbeti.. Tabii ki günün her saati dolu olan “Bar” (café'ler) cenneti...

En iyi espresso ve cappuccino;

Café St. Eustaccio - Piazza Sant’ Eustachio 82, Roma 
Bu mekana espresso için muhakkak uğrayın. Herkes birbirini tanır, “Buongiorno”lar havada uçuşur. Sıcak kısa espresso ve sıcak insanları en hasından 1938'den beri...
http://www.santeustachioilcaffe.it

 

Café Rosati - Piazza del Popolo, Roma
Güzel bir masa alın ve Piazza Del Popolo’nun keyfine vara vara sıcak köpüklü cappuccino'nuzu yudumlayın. 1978'de olsaydınız, sabah saat 11:00 civarı yan masada beni ve Federico Fellini’yi görebilirdiniz. Bir iki kahve ve ufak bir parça kurabiyeye bir yemek parası verebilirsiniz ona göre...
http://www.barrosati.com

 

Bar San Calisto - Piazza San Calisto Piazza Santa Maria yanı, Trastevere, Roma
Bar San Calisto ise meşhur Trastevere’de. Tras-Tevere yani Tevere (Tiber) nehri karşı tarafı. Bir başka dünya, daha bohem ve otantik. Belki en ucuz birayı burada içebilirsiniz. Geceleri çok kalabalık ve keyiflidir. Yemek sonrası gidiniz “Granita di Cafee con panna” yani “Üzeri kremalı kahveli karsambaç” sipariş edin, ki, favorimdir, hastasıyım...

 

Café Canova Tadolini - Via del Babuino 150/A, Roma
1818'de heykeltraş Antonio Canova bu mekanı heykel atölyesi olarak kiralamış. Talebesi Adamo Tadolini ile ortak olup zamanın çok popüler heykel atölyesini geliştirmişler. Dört nesil heykeltraş olarak zamanımıza kadar da gelmişler ama şu anda bina çok enteresan bir café/lokanta/müze. Kahve için uğrayabilirsiniz, yemek yemeseniz de olur. Tüm zengin sanatçıların oturduğu mahalle. Benim de Roma'daki ilk yıllarımı geçirdiğim Via Margutta’nın bitişiği... Şimdilerde biraz turistik olmuş ama...
http://www.canovatadolini.com

En iyi atıştırmalıklar

Il Sorpasso - ViaProperzio 31, Roma
“Il Sorpasso”da el kesimi prosciutto'ların alasını ve envai çeşidi tadacaksınız, tabii eğer yer bulursanız. Roma’nın göbeğinde, hafif atıştırmalıklar için, rengarenk ve hakiki Romalı “Funky” insanlar ile kucak kucağa...
http://sorpasso.info

 

LaProsciutteria - Via Della Panetteria 34, Roma. Trevi çeşmesi yakınında
La Prosciutteria, Il Sorpasso’dan biraz daha turistik bir mekan. Trevi Çeşmesi civarı. Menüsünde aynen şöyle yazıyor:
“La Prosciutteria bir lokanta değildir. İyi atıştırmalıklar yenen, iyi şarap içilen, muhabbeti bol bir mekandır." Peki bir restorandan farkı nedir? Restoranlar genelde donmuş, yarı pişmiş, yöresel ve organik olmayan girdiler kullanırlar. Prosciutteria'da sadece Toscana ve İtalya’ya ait geleneksel “Enogastronomik” ürünler bulacaksınız.
http://www.laprosciutteria.com

 

Panificio Bonci - Via Trionfale 36, Roma
Roma’da atıştırmalıkların kıralı Gabriele ile bir TV bölümü çektim. En Romalı atıştırma.. “Pizza al Taglio” yani tepsi pizzası. Sabah öğleden evvel ve bilhassa akşamüstü çıkar. Tepsilerde vitrin içinde envai çeşit ve hepsi de birbirinden alımlı. Elinle gösterirsin, bir parça kesilir, tartılır ve karton tabakta ikram edilir. Ustası Gabriele Bonci. İri yarı, kolları dövmeli ve babayiğit tavrı ile, annemin tabiriyle “Aslan gibi adam”. Nitekim dükkanın kıralı, devamlı haraketli ve bir orkestra şefi gibi dükkanı idare ediyor. Roma’nın “Pizza al taglio” kıralı.
http://www.bonci.it

 

Franchi - Franchi Gastronomia Via Cola di Rienzo 200, Roma
Yıllar evvel, ilk Roma yıllarımda, deniz kenarı sahil kasabası Fregene’ye hafta sonu için giderken Roma’dan çıkmadan muhakkak uğradığımız şarküteri. İlk gittiğimde hayatımda gördüğüm en zengin çeşit soğuk et ve peynir sergisi ile beni çok etkilemişti. Hala her Roma ziyaretimde müzeye gider gibi uğrarım.

 

Roma'yı gezerken turistik mekan Piazza Navona’dan sonra “Campo di Fiori”ye de uğrayın ve mesela acıktınız. Bastırmalık “Pizza al Taglio” için uğramanız gereken dükkan “Il Forno” (Fırın). Elinize kağıda ufak bir parça kestirin ve Campo di Fiori (Çiçek Tarlası) pazarını gezin. Rengarenk ve bol muhabbetli.

Tüm bu mekanlarda İtalyanca bilmenize de gerek yok nasıl olsa İtalyanlar vücut lisanı konuşuyorlar.

YAZAR HAKKINDA

AYHAN SİCİMOĞLU

Sanatçı Ayhan Sicimoğlu, gezi ve kültür programları ile tanınmaktadır. Müzisyen, gezgin, radyocu, TV programcısı Sicimoğlu; Hacettepe Üniversitesi’nde Ekonomi eğitimi almıştır. Üniversite eğitiminin ardından fotoğraf ve film tekniklerini öğrenmek için İngiltere’ye giden sanatçı, müzisyen olarak beş yıl Roma’da yaşamış, ardından New York’a yerleşmiştir.

Son dönemlerde TV’de "Ayhan Sicimoğlu ile Renkler" adlı gezi ve kültür programını, Digitürk'te "Gastronomi Maceraları" ve İZTV'de "Limonata" programlarını hazırlayıp sunmaktadır. Joy FM’de "Latin Lover" radyo programını yürütmekte ve kurucusu olduğu "Latin All Stars" grubu ile performanslar sergilemeye devam etmektedir.

BENZER İÇERİKLER