#yaşam

SEMT SEMT YİYECEK REHBERİ…

NİLAY ÖRNEK | 28 Şubat 2017 #yaşam

Sosyal medya aracılığıyla sordum: “İstanbul’da bir semtten diğerine giderken arkadaşınıza, o semte ait hangi -klasik- lezzeti götürürsünüz? Bebek’ten badem ezmesi, Çengelköy’den salatalık gibi...” İşte hem bu soruya yanıtlar hem de tavsiyeler...

Keşke bunu her büyük şehir için yapabilsek; şimdilik bu İstanbul semtlerine özgü bir yazı...

Yanıtlardan maalesef eski, klasik pek çok şeyin kalmadığı, kalanların farklılaştığı sonucu da çıktı ama hâlâ umut var!

Lezzetleriyle, klasikleriyle Kurtuluş ve Beyoğlu semtleri ön planda sanki...

Sonuçta üşenmedim bana yazılanları tek tek bir araya getirdim.

İnsanların isimlerini yazamadım çünkü aynı şeyi söyleyen çok vardı.

Sultanahmet’ten köfte, Eminönü’nden balık ekmek ya da cağ kebabı, Unkapanı’ndan pilav, Sütlüce’den uykuluk pilavı diyen de vardı ama “taşınmazları” kullanmadım.

Klasik olabilecekleri paylaştığım gibi, aslında sorumun yanıtı olmamasına rağmen hoşuma giden tavsiyeleri de listelemeyi ihmal etmedim. Bir kasapta sadece cuma günleri yapılan bir çiğ köfte kimin dikkatini çekmez ki?

İŞTE LİSTE

  • Alibeyköy - Tulumba tatlısı
  • Bebek - Badem ezmesi
  • Beyoğlu - Balık Pazarı'ndan lakerda, abudaraho (mumlu balık yumurtası), somon füme (Tunç Balık öneri)
  • Beyoğlu - İnci Pastanesi’nden profiterol
  • Beyoğlu - Üçyıldız Şekerleme’den likörlü çikolata ve badem ezmesi
  • Beyoğlu - Çikolata, Beyoğlu çikolatası
  • Fındıkzade/Çapa - Goralı sandviç
  • Kadıköy - Baylan'dan kup griye. (Ballı pasta diyen de çok)
  • Kanlıca - Yoğurt
  • Karaköy - Poğaça (Çok ünlüdür evet ama bugün nerede var ve iyi bilmiyorum ben mesela)
  • Karaköy - Simit (Galata Fırını'nın simidi gerçekten çok güzeldir)
  • Kemerburgaz - Turşu, manda kaymağı
  • Sarıyer - Börek
  • Sirkeci, Beyoğlu, Kadıköy - Ali Muhiddin Hacı Bekir'den tahin helva, akide şekeri, çikolatalı portakallı draje, kaymaklı lokum
  • Vefa - Boza

TOPİKTEN DONDURMAYA...

  • Bayrampaşa - Enginar
  • Beşiktaş - 7-8 Hasanpaşa Fırını’ndan envai çeşit kurabiye, galeta
  • Beyazıt - Koska helva
  • Beykoz - Ceviz
  • Büyükada - Büyükada Pastanesi’nden -yazları- frambuazlı milföy ve patlıcanlı poğaça
  • Çengelköy - Simit ve salatalık
  • Eminönü - Kurukahveci Mehmet Efendi’den kahve (Ben Nuri Toplar’ı da tavsiye ederim)
  • Eminönü - Mısır Çarşısı’ndan baharat
  • Fatih - Barbaros Yoğurtçusu’ndan kaymak, yoğurt ve bilumum sütlü tatlı
  • Fatih - Fatih sarması
  • Kireçburnu - Kurabiye
  • Kurtuluş - Nazar Pastanesi’nden profiterol
  • Kurtuluş - Paskalya vakti Palmiye’den sakızlı paskalya çöreği
  • Kurtuluş - Tuana’dan içli köfte, sarma ve topik
  • Kurtuluş - Tuşba’dan tüm mezeler
  • Kurtuluş - Üstün Pastanesi’nden paskalya çöreği
  • Pangaltı / Kurtuluş - Topik ve midye dolma
  • Yedikule - Marul (Eskisi gibi olmasa da)
  • Yeşilköy - Dondurma

TAVSİYE EDİLENLER...

“Nişantaşı’ndaki Aksu Kasabı’nın sadece cuma günü yaptığı ve hemen biten efsane çiğ köftesi” yazmış mesela biri. Diğer önerileri de sıraladım.

  • Anadolu Kavağı - Ekmek fırınından tavada hamsili ekmek
  • Arnavutköy - “Çilek demeyi ne çok isterdim. Bir ara Kolaylar manavı tekrar yetiştirmeyi denedi ama ne oldu bilmiyorum. Ali Baba'dan köfte.”
  • Bahariye - İnci Pastanesi’nden un kurabiyesi ve muzlu çikolatalı brownie
  • Bakırköy - Gültekin’den ekler
  • Beşiktaş - Balmumcu’daki İpek Hanım Çiftliği’nin dükkanında su böreği, patlıcanlı veya otlu el açması börek, zeytinli kirik kırak, cevizli baklava, limonlu kurabiye, fıstıklı ballı kurabiye
  • Beşiktaş - Cemilzade'den badem ezmesi
  • Beşiktaş - 7-8 Hasanpaşa Fırını’ndan portakallı kurabiye, acıbadem
  • Beşiktaş - Kafadaroğlu Baklava’dan sütlü nuriye
  • Beşiktaş - Oktay Kurabiyecisi’nden kendilerine özel tatlar
  • Beşiktaş - Soydan’dan turşu
  • Beyoğlu - Sakarya Tatlıcısı’ndan kaymaklı ayva tatlısı
  • Bostancı - Yaşar Usta’dan dondurma
  • Büyükçekmece - İsmail Şafak’tan dondurma
  • Caddebostan - İmza Pastanesi’nden supangle
  • Cihangir - Özkonak’tan kazandibi
  • Cihangir - Asri Turşucu’dan turşu
  • Çengelköy - Seval Pastanesi’nden acıbadem
  • Erenköy - Ethemefendi Caddesi üzerindeki Şenyiğit Turşucusu’ndan turşu
  • Eyüp - Akmanoğlu Fırını’ndan acıbadem ve Eyüp halkası
  • Fatih - Atikali’den turşu
  • Fatih - Odabaşı’ndan çiğ börek
  • Florya - Beyti’den su böreği
  • Göktürk - Limon Pastanesi’nden profiterol
  • Haybeliada - Heybeliada Lokmacısı'ndan lokma tatlısı ya da elmalı kurabiye
  • Kadıköy - Baylan’dan milföy pastası
  • Kadıköy - Ankara Pastanesi’nden tahinli çörek
  • Kadıköy - Brezilya Kurukahvecisi’nden kuruyemiş
  • Kadıköy - Çikolata Dükkanı’ndan çikolata
  • Kadıköy - Sarımsakçı Ahmet’ten sarımsak ve limon
  • Kadıköy - Turşucu Nejat’tan turşu
  • Kadırga - Kadırga Fırını’ndan simit
  • Kızıltoprak - Gakkuş’tan çiğ köfte
  • Kireçburnu - Kireçburnu Fırını’ndan kıymalı kol böreği
  • Levent - Art Cafe’den pinoli pasta
  • Levent - Çarşı'daki Tadal Pastanesi’nden tulumba tatlısı
  • Levent - Çarşı'daki Tat Pastanesi’nden profiterollü pasta
  • Moda - Ali Usta’dan dondurması
  • Nişantaşı - Bröd’den tereyağlı kurabiye
  • Nişantaşı - Panayır Pastanesi’nden beyaz çikolatalı frambuazlı pasta
  • Ortaklar - Gül Pastanesi’nden tahinli çörek
  • Pendik - Gaziburma’dan fıstıklı burma ya da sütlü nuriye
  • Pendik - Sapan Bağları’nda Boşnak Mahallesi’ndeki Lipa Meyhanesi’nden kuru et
  • Samatya - Merkez fırından acıbadem
  • Ümraniye - Kalyoncular Fırını’ndan Bağdat simidi
  • Üsküdar - Baltaş Fırını’ndan taş fırın simidi
  • Üsküdar - Bulgurlu Hacı Bekir’den burma kadayıf
  • Üsküdar - Külünkoğlu'ndan sütlü nuriye
  • Üsküdar - Ünal’dan turşu
  • Üsküdar - Kanaat Lokantası’ndan kiloluk paketlerde keşkül ve zerde
  • Yeşilköy - Abdullah Pastanesi’nden ballı pasta

BİR DE...

  • Beykoz’da paça
  • Boğaz’da balık
  • Büyükada’da patates kroket
  • Eminönü’nde balık ekmek
  • Emirgan’da çay
  • Eyüp Sultan’da halka
  • Ortaköy’de kumpir
  • Piyer Loti’de kahve
  • Rumelikavağı’nda midye
  • Sirkeci’de demirhindi
  • Sultanahmet’de köfte
  • Süleymaniye’de kuru fasulye
  • Sütlüce’de uykuluk

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...

BENZER İÇERİKLER