#yaşam

TAHİNLİ PİYAZ YEMEDEN PİYAZ YEMİŞ SAYILMAZSINIZ!

NİLAY ÖRNEK | 21 Nisan 2017 #yaşam

Bir Sinan Hamamsarılar sofrası, tahinli piyaz tarif de ondan... Bahara uygun bir menü: Süzme yoğurttan çağlalı cacık, portakal suyu ve köy tereyağının çektirilmesiyle oluşan ve pişen gün kurularıyla servis edilen sultani bezelye, bezelye ve iç bakla salatası, koyu yeşil kabak, elma, enginar ve avokado rendesi salata... Ve de tahinli piyaz.

Evet iddialı bir önerme ancak “Antalya usulü” olarak da bilinen tahinli piyazın tadı bambaşka. O kadar lezzetli ve doyurucu ki, Antalya’nın pek çok yerinde “sadece piyaz” ya da sırf köfte-piyaz sunan yerler de var. İşte size özelliği ve tarifi...

Açıkçası şahsen ben hiç piyazcı değilim; 10 yıl yemesem yine de fasulye piyazı aklıma gelmez. Daha doğrusu gelmezdi... “Antalya usülü” olarak da anılan, zaten o bölge dışında da benzerini pek bulamayacağınız tahinli piyazı yiyene kadar.

Zaten o bölge yemeklerinde, kabak tatlısından dondurmaya pek çok yerde sıkça kullanılan tahin, bilmeyenin aklına gelmez piyazda kendini bulmuş. Limonlu ve tahinli sosla, üzerine yumurta da konulan piyaz Antalya’da seviye atlamış.

Antalya’ya gidip güzelini de yemek mümkün ancak geçtiğimiz günlerde kalabalık bir gruba bunu yaptığımızda kimsenin daha önce tahinli piyaz tatmamış olduğunu, çok beğendiğini fark edince Antalya dışındaki illeri de bu müthiş lezzetle tanıştırmak istedim.

Bilmeyen varsa denesin diye de yapanından tarifi aldım...

Malzemeler

  • 3 çay bardağı Konya ya da Antalya çandır kuru fasulyesi
  • Tahin - 300 ml
  • Limon suyu - 150 ml
  • Üzüm sirkesi - 50 ml
  • Zeytinyağı - 300 ml
  • Tuz ve karabiber
  • Toz acı biber yoksa pul biber
  • Kimyon
  • 1 büyük domates
  • 1 orta boy kırmızı soğan
  • 3 tane haşlanmış yumurta
    (Tahine göre reçete değişeceğinden gerekirse su)

Yapılışı

  • Kuru fasulye geceden ıslatılıp az tuzlu suda kaynatılır
  • Fasulye hazır olunca, ateşten alınıp suyuyla bekletilir
  • Ayrı bir yerde tahin, limon suyu, üzüm sirkesi karıştırılır
  • Üzerine zeytinyağı azar azar gezdirilerek yedirilir
  • Tuz, karabiber, acı biber, kimyon isteğe göre eklenir
    (Kullanılan tahine göre kesilme yaşanabilir, korkmayın! Kesilen karışıma azar azar su ekleyerek onu açabilirsiniz)
  • Fasulye süzülüp suyundan arındırılır ve üzerine tahin sos eklenir
  • Süs olarak ince kıyım soğan, domates ve tercihen yumurta konur!
  • Son dokunuş tercihen tekrar zeytinyağı ve maydanozla olur...

VİDEO

Antalya Topçu Dede'den... @tatdedektifi

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...