#yaşam

SİZ HİÇ KORUK SUYU İÇTİNİZ Mİ?

NİLAY ÖRNEK | 9 Ağustos 2016 #yaşam

Akıllı olan, bir yere gittiğinde oranın yerel ürünlerini tüketmeye, kullanmaya çalışmalı… Bozcaada’da cam şişeden buz gibi, şeker ilavesiz üzüm ya da koruk suyu içmenin keyfi de bu anlamda paha biçilemez

Sıcak bir sonbahar günüydü. Arkadaşımız Tuğba, “Siz seversiniz” diyerek bize Bozcaada’dan bir paket gönderdi.

Cam şişe içinde koruk, üzüm suyu ve üzüm reçeli…

Üzerindeki “Şeker ilavesiz” ifadesi, hipoglisemik biri olarak beni biraz etkiledi!

O sıcak sonbahar günü biz o koruk suyuna, üzüm suyuna, ardından da sabahları lor üzerinde tükettiğimiz muhteşem üzüm reçeline âşık olduk.

Evde yapılıp gönderilmiş bir şey değildi; markanın internet sitelerine girdik, fiyatlarını, satıldığı yerleri de öğrendik.

Açıkçası İstanbul’da satıldığı yerlerde biraz fazla fiyat eklendiğini düşündük, almadık.

Ancak son Bozcaada seyahatimiz bizi yeniden ‘Velidede’ye âşık etti.

LOKAL, BABADAN OĞULLARA…

Burada ara ara restoranları yazsam da, bir markayı yazmak pek tercihim değil.

Ancak Velidede’yi farklı bir yere koymamız gerekiyor sanırım.

Bir kere lokal, değerli bir işi, çok özenli yapıyor ve ‘babadan oğula’ geleneğini sürdürüyor.

‘BİR ÜZÜM ADASINDAYIM’

Mesela Bozcaada’da bir kumsala gittiğinizde; klasik asitli içeceklere alternatif koruk ya da üzüm suyunu, gelincik ya da karadut şurubunu görmek, cam şişeden buz gibi içmek insana mutluluk veriyor.

“Ben tatildeyim ve bir üzüm adasındayım” hissi, soğuk soğuk boğazınızdan iniyor.

Olgunlaşmamış üzümlerden yapılan koruk suyu, Türkiye’de ‘şişelenmiş organik ürün’ olarak bir ilk.

Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde dilen oldukça ekşi, asitli bir içecek. Ortaçağ Avrupası’nın gözde içeçeklerinden…

KİMDİR VELİ DEDE…

Bozcaada’nın tanınmış isimlerinden Veli Göztepe, 1878’de doğmuş. Bağa, üzüme gönül vermiş. Bağcılığı Rumlardan öğrenmiş. Adanın en büyük tepesinden adını alan ailesiyle birlikte yıllarca Göztepe Şarapları’nı üretmiş. Çocuklarına da öğretmiş. Göztepe Ailesi de, Veli Dede’nin mirasını 7 nesil korumuş (Öyle ki doğan erkek çocuklar sırayla Veli, sonra da Yahya isimlerini alıyor.)

Şimdilerde torunun oğlu Yahya Göztepe geleneği koruyor.

Yahya Bey, Bozcaada’nın tipik bir ürününü geleneksel yöntemlerle, modern bir şekilde karşımıza çıkarıyor.

Bozcaadalı Veli Dede, Bozcaada’dan yola çıkan bir marka. Üzümleri, zeytini, çeşitli reçelleri, meyve suları, şurupları, zeytinyağı, sirkeleri, salçaları ve Veli Dede’nin mutfağından kurabiye gibi bazı lezzetler ile…

DEĞERLİ BİR ŞEY YAPMIŞ

Bağdan sadece şarap çıkmaz; kuru üzüm de çıkar, yaprak da; koruk ve üzüm suyu da, reçelleri de çıkar… Doğal, bahçeden, şeker ilavesiz, sağlıklı, şişelenmiş, yerel ürünler.

Bence çok değerli bir şey yapmış, yapabilmiş Yahya Göztepe.

Bozcaada’daki dükkânları da çok şeker. İnternet sitelerinden sipariş de edip deneyebilirsiniz, tabii en iyisi Bozcaada'ya gidip, yerinde görmeniz…

etiketler

bozcaadavelidede

YAZAR HAKKINDA

NİLAY ÖRNEK

Gazeteci, televizyon programcısı. 5 yıl Sabah’ta editörlük; 8 yıl Milliyet’te köşe yazarlığı ve editörlük yaptı. Milliyet’te çalışırken önce 1 yıl, ardından 4 ay Knight Wallace Fellows adlı gazetecilik bursu için ABD’ye gitti. Kuruluşunda yer aldığı Habertürk Gazetesi’nde önce yazı işleri müdür yardımcısı ve yazar, sonra da hafta sonu ekleri genel yayın yönetmeni ve yazar olarak 2,5 yıl görev yaptı.

2,5 yıl da Akşam Gazetesi’nde ek yayınları yönetti. gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptı. 2 yıl boyunca Digiturk Turkmax Gurme’de Şehirli Sofralar adlı bir yemek/yemek kültürü/mekan programı yaptı. Sözcü Gazetesi’nin günlük ekinde de 2 yıl boyunca haftanın 2 günü köşe yazdı; ek günlükten haftalığa dönünce ayrıldı. Kafa Dergisi'nde ilginç koleksiyonları olan insanlarla söyleştiği “Koleksiyon Kafası” adlı bir sayfa yapıyor. KiaMore'da, spesifik olarak yemek, yemek kültürü ve çevresinde gelişen olaylar hakkında yazıyor. Yurt dışı ve yurt içinde de çeşitli yayınlara ilgi alanı olan konularda dosyalar hazırlıyor. Yeniden “masabaşı”na dönmemek için sıkı gezip sıkı çalışıyor...